Informació Estany d’Ivars i Vila-sana

El clot del dimoni només trencava el seu aspecte sec amb una petita extensió de pastura pels ramats quasi nòmades: l’Estany d’Ivars-Vila-sana. Abans de l’arribada del Canal, es buidava i reomplia per regar els camps.

La construcció del Canal d’Urgell donà pas al naixement, amb l’arribada de les aigües de l’Urgell, a la configuració definitiva del que fou l’estany des de 1861 fins a la seva dessecació, que es produí a partir de 1945 i que es va recuperar fa uns anys.

Primera meitat del segle XX (fins el 1945)

Pràcticament d’una llargada d’uns tres quilòmetres per un d’amplària, amb uns cinc metres de fondària al punt més profund, l’estany representava un medi de vida divers i abundant, gràcies a un sistema biològic molt favorable per diverses espècies animals. També servia per regar els terrenys dels pobles del voltant.

Quan ja no es buidava i s’omplia degut a l’arribada del Canal d’Urgell, van aparèixer sisques i bova a les vores i la bova es comercialitzava per fer cadires, la qual cosa suposava una altra font d’ingressos per als habitants de la zona.

A l’estany també s’hi caçava i pescava. Els pescadors venien el peix als pobles del voltant. Gent rica de Barcelona venia de lluny a caçar, en tren fins a Bellpuig o Mollerussa i d’allà amb tartanes o carros fins a l’estany.

Els diumenges servien per divertir-se a l’estany: jugar, fer festes, festejar amb les barques…

El 1945, per interessos particulars, es va dessecar l’estany. La gent es va sentir molt impotent i no hi van poder fer res per evitar-ho.

Recuperació de l’Estany d’Ivars i Vila-sana

El 1988 es va començar a moure la seva recuperació. Als anys 90 van començar les tasques de contactes, compres de terra…

El 2003 es va crear el Consorci de l’Estany d’Ivars i Vila-sana i el 2005 es va començar a reomplir. Va ser una gran alegria per la gent que havia viscut la seva mort i ara el gaudeixen tots els visitants que volen: escolars, famílies, amics… I, sobretot, s’ha recuperat la seva flora i fauna i s’ha convertit en un bon lloc per observar ocells, fer esport, llogar una barca, gaudir de la diversitat de fauna i flora, respirar i estar en contacte amb la natura.